Press "Enter" to skip to content

SharePoint 2010 Ignite Training – Четвъртък

Започнахме четвъртия ден от трейнинга с разглеждането на новостите в ECM дяла на SharePoint 2010. Подобренията в тази сфера според мен за ужасно важни поради следните причини:

·         Силни функции в ECM ще позиционира SP2010 на по-висше ниво спрямо конкурентските платформи на IBM и Oracle, и ще помогне на SP2010 да навлезе по-дълбоко в enterprise сферата

·         В ECM влиза и document management, едно от най-често срещаните приложения на SP2007, всяко подобрение там е значително. В България (не само) едно от първите приложения на SharePoint в една компания са с цел управление и съхранение на документи.

·         В ECM влиза и WCM, което би засилило използването на SharePoint като платформа за интернет страници.

·         Като предишен работник в консултантска фирма, фокусираща се предимно в ECM пространството, недостатъците на SP2007 са нещо много познато за мен. Те са малко, но често съм се сблъсквал с пречки и силно се интересувам от новостите. На всичките си бивши ECM проекти вече мога да предложа нещо по атрактивно и функционално.

 

В първата част от ECM темата разгледахме WCM. За съжаление не ми направи впечатление, че новостите са много – всичко изглеждаше като подобрения на съществуващи функции. Повечето са свързани с новият интерфейс и fluent начин на работа:

·         Директното редактиране на съдържание на самата страница

·         AJAX прозорци вместо post-backs

·         Самият asset picker е подобрен – сега е лесно да се намерят картинки и се интегрира с т.н. Asset Library за лесно качване на картинки от компютър

·         Ribbon за познато и предсказуемо място на командни бутони

·         По-добър Rich Text Editor

·         Майкрософт целят самия HTML markup да е по стандарти (W3C).Според мен, единствено може да правим коментари по тази тема, когато излезне версия за пазара.

Това, което ми направи впечатление от техническа гледна точка, е че Pages библиотеката вече поддържа папки. В 2007 липсата на папки беше проблем когато един сайт има много страници – в списъците в 2007 беше препоръчително броят на обектите да е под 2000, а като нямаше папки ситуациите с повече страници водеше до проблеми. Това, което не разбрах, е дали “Pages” библиотеката може да се преименува. Някой фирми не искат “Pages” в самите URL’s на страниците си (разгледайте ASP.NET Url Rewriting за да преодолеете този проблем).

Моят любим Content Query Web Part също е преминал през upgrade. Вече поддържа филтриране на данните на база на query string параметри, или параметри на текущата страница. Това не беше възможно в 2007 и изискваше разработване. До колкото разбрах, в самият интерфейс може и да се посочват метаданните, които заявките да връщат. В 2007 това беше възможно само чрез редактиране на CommonViewFields параметъра в самият .webpart file. Нямам търпение да разгледам XSLT file-овете и как те са се променили.

Друга новост свързана с WCM е Web Analytics услугата. Това е Service Application за статистики относно употребата на сайтовете, което в MOSS2007 беше слабост. Дава ви добра видимост върху трафика, най-популярните страници, search ключови думи и т.н., и пакета предлага “What’s Popular” web part, който дава възможност тази информация да се представи и на крайните потребители. Интересно е.

Oт гледна точка на чист ECM, най-значително е Enterprise Content Types и Managed Metadata Service. Целта на Enterprise Content Types е да се дефинира един тип един път, и да се преизползва многократно в фермата, в различни сайт колекции. Единственият начин да се постигне това в 2007, така че да е напълно еднакво навсякъде и да се създадът само един път, е чрез feature, който се деплойва на всеки site collection. Сега Managed Metadata Service се грижи за синдикиране на content types, термини и keywords които се използват в системата. Един сайт може да има Enterprise Content Types и локални Content Types, като тези които са Enterprise са read-only. Това е полезно за бизнеси, които всъщност имат дефинирани процеси и обекти на работа. За бизнеси, които тепърва си подреждат информационната архитектура, тази функционалност може да бъде добър инструмент за подпомагането на тази задача, но само ако бъде изполвано рационално.

Направило ми е впечатление, че употребата на content types в България е много слабо, поне в проектите, които съм виждал. Това според мен се дължи на непознанието на ползите от такава функционалност на самите консултанти. Вие ползвате ли content types във вашите решения? Инструменти, като Best Practice Analyzer for SharePoint няма да посочат, че решението Ви не използва content types – чисти бизнес ползи от едно решение, както и нивото на употреба на едно решение, не могат лесно да се измерват с инструменти. За мен там е разликата между добрите консултанти, и чистите разработчици. Стига съм мрънкал…

 SharePoint 2010 има и подобрения от гледна точка на фолксономия и таксономия (taxonomy & folksonomy) – системата поддържа tags и keywords. Tags са на enterprise ниво – синоними, превеждане, дефинирана структура – а keywords са произволен текст от крайните потребители. Тази функционалност е нова за SharePoint и предполагам мотивацията е да се засили SharePoint в social media сферата, както и отново по-добър ECM. Много добър ход.

Идеята за Record Center вече не е толкова стриктна. Функционалноста е разделена на features, които могат да се преизползват навсякъде в системата. Съществува идеята за “In Place Records Management” – всеки обект или документ може да се маркира като „архив“ в самото място, където се намира. Няма нужда да бъде изпращан в Records Center. От това ще следват интересни решения.

Новост е понятието за Advanced Routing – крайни потребители нямат нужда да мислят къде да качват документи, а системата преценява на тяхно място на базата на правила. SP2010 предлага Drop Off Library за тази цел. Това не беше възможно в 2007 без разработване, а е често срещано изискване защото OpenText HummingBird работи по подобен начин. Разработвали сме такъв проект, а сега всичко е почти част от продукта L

Научих и, че в SP2010 е въведена функционалноста на Document Sets – групирани документи свързани с общ предмет на работа. Като пример мога да дам договор, с всичките документи с които той е свързан (скици, анекс, приложения), да бъдат свързани в пакет и да се движат заедно в системата. Според мен това е полезно, и има ситуации, в които ще е идеална функционалност. Това което не можах да разбера и запомня, е как работят версиите в Document Sets, ще трябва да го проуча допълнително.

Още нещо ново, което сигурно всички сме разработвали, или в SharePoint или в CRM – Unique ID service. Едно от най-често срещаните изисквания в ECM е уникално номериране на документи. В нашата бюрокрация един документ има по няколко номера… Сега SharePoint предлага Service Application специално за тази цел – уникално номериране на документи в една сайт колекция. Добре де, защо не е уникално за цялата ферма? Нека да видим кой пръв ще пусне такова решение на codeplex... Това, което научих, е че Document ID-то може да му бъде конфигурирана схемата и формата, но не го разгледахме. Ползата, че може да се генерира линк директно към документа, независимо от неговото местоположение. Ако документа се премести, линка е един и същ. Изглеждаше така: http://<portal>/ _layouts/DocIdRedir.aspx?ID=<myprefix>1-1-1. За нас разработчиците имаме обект, който може да наследим: Microsoft.Office.DocumentManagement.DocumentIdProvider – Забележете namespace-a

 

За съжаление, следващата тема не видяхме много от нея – Search. Проблема е, че FAST Search компонента, който е вече част от SharePoint Server, не работеше на версията, която разглеждахме. Темата за Search беше само приказки. Това, което ми направи впечатление, е че Search ще си дойде с connectors за други системи като Documentum, OpenText HummingBird, Filenet и Exchange. Имаше голями подобрения относно архитектурата, и ако не се лъжа системата за Ranking може лесно да се променя.

 

Денят продължи с разглеждането на BI възможностите на SharePoint. Продукта предлага нови web parts за визуализиране на информация, като най-впечатлителния е Charting Web Part. Самият web part изглеждаше много гъвкав и мисля, че ще свърши работа. Забелязах, че този web part няма нужда от Excel Services – това ще улесни работата ни. Интересно ми е как седят нещата от гледна точка на лицензиране. Ще чакаме резултати. (друго интересно и точно в мой стил – дали самият деплоймент е лесен? Както винаги, искам деплоймент с 1 стъпка (:… )

Разгледахме и PerformancePoint Services, който е част от SharePoint Server. Самите dashboards са наистина впечатлителни… Много бяха шаренки… Поддържаха се всякакви модерни функции като drill-down, filtering, grouping, etc. Инструментът, с който се създават вече се казва Dashboard Designer, в момента не се сещам как се казваше първата му версия. Този инструмент е насочен по към IT Pro хората отколкото девлопери, и отново не разбрах как се разработва решение с този инструмент, така че да е част от жизнения цикъл на проекта (design-develop-test-deploy). До колкото разбрах се прави разработване на самата крайна среда – това за мен е чисто ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и трябва да се промени този начин на работа!

BI Search – нещо ново, и сравнително интересно. Част от Enterprise версията и FAST Search, тази функционалност дава възможност на Search завки да връщат резултати с линкове директно в справки. Тъй като FAST не работи, това беше преразказано от Woulter и не си поиграхме вобще.

За Excel Services най-впечатляващото беше извличане на информация от Excel чрез REST API’s Може директно да се задъде линк към графика в Excel, и тя да бъде върната като картинка директно годна за браузера. Супер. Excel данни също могат да се изкарват в web parts, като в тази версия те са по-гъвкави и с по-добри възможности. Друго интересно беше самият Excel Viewer – Web базиран Silverlight браузер за Excel workbooks. За това малко повече по-нататък.

Линкове към останалите дни:

SharePoint 2010 Ignite Training – Понеделник
SharePoint 2010 Ignite Training – Вторник
SharePoint 2010 Ignite Training – Сряда
SharePoint 2010 Ignite Training – Четвъртък
SharePoint 2010 Ignite Training – Петък