Press "Enter" to skip to content

Цената на upgrade – не я пренебрегвайте!

Една от най-важните качества за всяка нова версия на всеки нов продукт е начина на ъпгрейд от предишна версия. Същото се отнася и за внедрени решения на която и да е платформа. Целта на нови версии на софтуер е да носят нови възможности от които модерният бизнес се нуждае. Системи с които се интегрира едно решение също може да се нуждаят от подновяване, или дори нов хардуер. IT светът е много динамичен, няма спор. Искам да си кажа мнението за цената на ъпгрейд и как един текущ проект задължително трябва да вземе тази цена в предвид.

Много компании не предвиждат цената на подновяване на едно решение. Сблъсквал съм се с клиенти, които се интересуват от пълната цена сега на момента, и винаги гледат тя да е най-минилана, като се отстраняват всички допълнения към един проект освен директната разработка. Но ако не се вземе в предвид цената на подновяване и променяне в бъдещето, да кажем след година, тази цена е напълно безсмислена. Според мен всяко решение трябва да бъде създадено с мисълта за ъпгрейд, разширяване и подновяване. Трябва да има документация, качествена архитектура, МНОГО качествен код, план за възстановяване след дизастер и всичко да е минало през пълноценен тест –именно тези неща се пренебрегват. Всичкото това струва пари, но добрият управител трябва да му е наясно защо се правят тези неща. Ако един мениджер не му е ясно и няма опит с IT проекти, абсолютна отговорност е на консултанта да обясни тези неща.

Защо качествен код? Защото некачествен код не се разширява, а се пренаписва! Ако имах всички долъри, които бивши клиенти биха спестили с намирането на малко повече финанси за надценката за високо качество на работа, щях да мога да купя Африка и да нахраня целият им народ.

Ето пример: случвало ми се е много често да работя по проекти, където липсва добра аркитектура, а самите хора които са писали кода ги няма. Решението гърми и дава грешки, а хората са си взели парите. Клиентът е недоволен, защото бизнеса му се разширява и допълнителната тежест над решението е необмислена. И какво казват новите разработчици, които поемат ъпгрейда: кодът е много зле написан, няма документация, архитектурата е слаба и трябва да се пренапише. А системата дори не е тествана за извънредни ситуации… Най-големия ужас, за човекът който е дал парите за този проект преди година. Дали преди година тези неща са взети в предвид?