Press "Enter" to skip to content

SharePoint 2010 Ignite Training – Петък

Последният ден от трейнинга… Всички бяхме изморени от твърде много информация, а в Петък темите бяха най-сложни. Научих следните неща…

SharePoint 2010 има едно ново понятие “Sandboxed Solutions”. Денят започна с разглеждането на този нов тип пакет съдържащ решението. Sandboxed Solutions са решения, които работят под отделен, сигурен процес. Sandbox средата ни позволява да сме сигурни, че кодът който пускаме в фермата няма да засегне елементи извън сайт колкцията в която се пуска. Тази среда също ни гарантира, че некачествен код няма да засегне цялата ферма – процесът под който работи тази среда ще се погрижи да предотврати проблеми. Администратори могат да конфигурират ресурсите, с които Sandboxed Solutions разполагат – много интересна функционалност.

Всичките тези качества и предимства си идват с цена – има граници на възможностите на едно Sandboxed решение. Една от тези е, забраната на решението да качва файлове в 12 hive-a (14 hive…). Това има смисъл, тъй като решението трябва да работи в пълна изолация, а всичко в този hive е споделяно с цялата ферма. Друго ограничение е самият обектен модел е съкратен – не се работи с нищо над SPSite, а самият SPSite обект е създаван от околния процес и такъв не може да се създаде от програмист – само се употребява на готово. Повиквания към SPSecurity обекта съшо са забранени.

Работа с Sandboxed Solutions ще предаде много добри знания за всеки .NET developer, тъй като решението работи под CAS, и като разработчици ще трябва да се вмъкваме в позволимите заявки и методи. Истина е, че много малко разработчици пускат своя код под CAS policies.

След лабораторно упражнение денят продължи с една много добра лекция на тема Security в SharePoint 2007. Woulter ни припомни как всъщност работи SharePoint от гледна тояка на права. Разгледахме системните акаунти под които работят SharePoint процесите, и ролята на SHAREPOINT\System акаунта (господ). Разгледахме и ACL моделът на SharePoint 2007.

Всичко това беше супер въведение към промените, които SP2010 носи със себе си. В 2010 целият модел е променен с по-модерен Claims-based Security Model. Това е нов модел на права в .NET Framework 3.0, който в случая с SharePoint 2010 отделя SharePoint от зависимоста с своя authentication provider. WSS беше зависим от Windows AD провайдера, или от Forms Based Authentication на .NET. Ползите са много, например поддържането на повече от един authentication provider за един URL (спомняте си extend web application за FBA и конфигуриране на интернет сайт за редактиране от AD потребители), и предаването на идентичност без конфигурирането на Kerberos delegation.

Това което е важно за мен, е че самият PeoplePicker поддържа тази функционалност и ще може да бъде използван в хостинг сценарии.

Обсъдихме и възможностите за разширяване – създаване на свой провайдер на claims. Сценария на интегриране между SharePoint и Live authentication ще е интересен.

 

Следващата тема беше на тема ъпгрейд на код от предишна версия – отново нещо, за което съм много емоционален. Вижте този блог: Цената на upgrade – не я пренебрегвайте!

Първото нещо, което разгледахме е възможноста за import на решения от VSeWSS – това е add-in за Visual Studio 2008, който така и не излезе от CTP. Проекти за 2007 ще могат да бъдат ъпгрейдвани за Visual Studio 2010, но това не гарантира по никакъв начин, че решението ще работи. Структурата на решението се запазва – същите features ще ги получите.

Много съм развълнуван от поддръжката на SharePoint решения в Visual Studio 2010. В новите SharePoint типове проекти интерфейса предлага feature designer и package explorer – два инструмента, които улесняват работата с пакетирането на едно решение.

Вобще не бях впечатлен от идеята за Visual Web Parts – това не е нищо ново. Visual Web Part е template с ASCX control, в който има 3 реда код който зарежда този ASCX control в обикновен web part. Това го имаше и в 2007. Новото е, че IDE-то наистина улеснява създаването, но от гледна точка на SharePoint няма нищо ново. Тази функционалност трябваше да бъде първото нещо, което показват на Visual Studio 2010 conference, а не на SharePoint Conference 2009 (: Всияко, според мен, е чист маркетинг с цел промоция на SharePoint development. Добър ход от Майкрософт – те целят именно това, и са го измислили по ефикасен начин – маркетингова операция без много необходимост от промени дълбоко в ядрото на SharePoint.

Обсъждахме евентуалните проблеми, с които бихме се спречквали при ъпгрейд на решение:

·         STP файлове няма да могат да се ъпгрейдват – вобще не ме е жал за консултанти, които ги използват – много ги мразя.

·         Промените в user interface на SharePoint – макар, че има backwards compatibility interface, ако искате да ъпгрейднете решението като хората ще трябва да поработите по CSS и самия markup.

·         На новият обектен модел може да липсват методи, които ползвате

·         Научих и че код, който се повиква от timer jobs трябва да бъде прекомпилиран

·         Код, който работи с SSP (SSP е премахнат)

 

Със сигурност има и други неща…

Последната тема от цялото събитие – Application Lifecycle Management. Може би най-полезният урок за разработчиците. Цялата тема беше изпълнена с upgrade, test, trial, fix сценарии. SP2010 предлага подобрения, които правят разработването на проекти по life-cycle модел по-възможни.

На първи фокус беше визията за съвместна работа между инструментите за работа – SharePoint Designer 2010, Visio 2010 и Visual Studio 2010. Когато краен потребител редактира сайт, може директно от браузера да се отвори SharePoint Designer 2010 в контекст, и да се продължи от там работата. След редактиране, един сайт може да се запази като WSP template и да се премести за работа в Visual Studio 2010 – невероятна функционалност. Разработчик може да го поеме и да продължи работата. От VS2010 може да се качи и в Source Control (TFS), и от дам да се качи в тестова среда. Всико е така направено, че да има логична последователност и възможност за цялостед development lifecycle.

Самите features вече поддържат и версии, нещо което не работеше в 2007. Версиите на features поддържат и зависимости между други features – може да се конфигурира, така че версия 2 на даден feature да се нуждае от версия 5 на друга. Ще ми е интересно да разгледам и опитам тази функционалност по подробно – аз лично правя upgrade програматично и ще е новост за мен. Дано ми спести време.

Общо взето това беше, всички бяхме изморени, някой си тръгнаха по рано за да хванат полети и така.

Аз останах до Неделя, да мога да преразкажа всичко което научих и да поразгледам Берлин. Чуден град, чудесна бира…

 

Линкове към останалите дни:

SharePoint 2010 Ignite Training – Понеделник
SharePoint 2010 Ignite Training – Вторник
SharePoint 2010 Ignite Training – Сряда
SharePoint 2010 Ignite Training – Четвъртък
SharePoint 2010 Ignite Training – Петък