Press "Enter" to skip to content

[SUGBG] MCM + SharePoint Information Architecture

На 27ми ще се проведе първата SUGBG среща за годината. Часът и мястото са както винаги: MS Bulgaria Office (55, Nikola Vaptzarov Blvd.) от 18:30 ч.

Настоящата среща ще бъде разделена на две части. През първата част ще разкажа за дългото пътешествие, през което преминах за да стана SharePoint Master. “Microsoft Certified Master for SharePoint 2010” е най-високият технологичен сертификат за SharePoint, но популярността на сертификата е все още много ниска – на мнозина не им е ясно какво всъщност означва това и защо е от някакво значение. Ще дискутираме тези въпроси, но ще споделя и малко от личното ми минало за да може да прецените дали MCM е подходящо и за вас (къде съм работил, с кого, и от какво имах необходимост за да получа този сертификат). Ще покажа и малко снимки от периода, който прекарах в централния офис на Майкрософт в Редмънд (:

През останалата част от срещата ще разгледаме темата за Information Architecture. SharePoint е коренно свързана със съдържането и съхранението на информация, но е много лесно да се постигне хаос от “данни”, на които им липсва категоризация или структура. Това води до поредица пролеми, като например затруднения при търсенето на документи или други данни. Обикновенно “SharePoint” е виновника…. Но всъщност причината е липса на планиране и “архитектура на информация”. Information Architecture цели да организира и категоризира информацията, така че тя да е лесна за намиране и да няма проблеми с управлението и (определението трябва да поясни и няколко други неща, но тях на сещата…). За България тази практика и професия е все още сравнително нова, затова и смятам че ще е интересна.

Темата ще е обща, няма да се застъпва с програмиране, но ще засегнем и конфигурирането на SharePoint, с цел постигане на добре-подредено решение. Голяма част от принципите и практиките, които ще покрия, са чисто консултантски – евентуално за хора с Business Analyst, Information Architect, Solution Architect и User Experience Designer роли, и най-вероятно са приложими извън света на SharePoint. Ще покажа и някой проекти, в които Information Architecture е било от изключително значение. Ще се радвам и ако някой друг сподели своя опит на срещата.

Преполагам, че Тищо ще създаде и Event в Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=34419158301